UNDER UTVIKLING

Julaften…

…smak på ordet! For de fleste rangerer det høyere enn både bursdag og 17. mai. Assosiasjonene strømmer på: Spente barneøyne, familien rundt middagsbordet, presanger til alle under juletreet, drømmen om å komme hjem, fred på jord, tilhørighet …

 – Vi hadde fått med oss at julen er en tid mange føler seg ekstra alene, sier Jeanette Støtt Lydersen på vegne av Adventkirkens Ungdomslag i Moss tilbake i 1995. – Det var på et ungdomslagsmøte vi fikk ideén. Vi ønsket å lage et tilbud for de som ufrivillig måtte sitte alene på julaften.

 Siden den gang har Adventkirken i Moss arrangert det de kaller Åpen Julaften hvert år. Det som begynte med et initiativ fra ungdomslaget har hele menigheten for flere år siden overtatt som en viktig årlig begivenhet. Store deler av menigheten engasjerer seg, for det er ikke lite som må forberedes når det skal lages julefest for alle som måtte ha lyst til å komme!

– Første gang vi arrangerte Åpen Julaften fantes det ikke noe slikt tilbud i Moss, forteller Jeanette, – men vi hadde hørt at lignende tiltak ble organisert i andre byer.

– Vi var jo helt uerfarne, så vi var forberedte på at vi nok måtte prøve og feile litt.

 Ungdomslaget syntes at anstrengelsene ikke var forgjeves. De opplevde tross slitet, og tross at ikke alt gikk helt som de hadde tenkt, at det var gøy å gjøre noe hyggelig for andre. Og de få gjestene som kom, ga tydelig uttrykk for at de hadde kost seg med julemiddag, risgrøt, presanger og samvær. Og best av alt: de ville gjerne komme igjen neste år.

 – Det som driver arbeidet videre fra år til år er nok takknemligheten fra de som kommer, framholder Jeanette, – og vi har til og med fått leserbrev i avisen med mange takksigelser! Det er mange som kommer igjen og igjen år etter år, og som i tillegg tar med seg noen de kjenner som ellers ville ha sittet igjen alene hjemme. Jeg tror de aller fleste i Moss nå vet om dette årlige arrangementet. Det er ikke like nødvendig lenger med store oppslag i avisen og løpesedler i postkassene.

– Hvordan er programmet for kvelden?

 – Det begynner med gudstjeneste i Adventkirken. Her er også våre gjester velkommen, selv om de fleste kommer først når gudstjenesten er ferdig. Etter gudstjenesten samles gjestene i lokalet som vi har pyntet til julefest. De som har gitt beskjed om det, blir hentet av oss i våre egne biler. Vi kjører gjester også hjem igjen etter at kvelden er over.

 – Så gjør vi det som kanskje de fleste forbinder med julaften. Vi spiser en ekstra god julemiddag med alt tilbehør. Ikke minst har vi riskrem med mandel i og marsipangris som premie til de som finner mandelen. Vi har en andakt, synger julesanger, spiser julegodter og deler ut presanger til alle. Og kanskje blir det også tid til litt selskapslek.

 – Hvor får dere maten og alle presangene fra?

 – Mat og drikke kommer fra forretninger i byen og fra våre egne menighetsmedlemmer. Gjennom årene har vi opprettet et forhold til en del av Moss bys forretningsdrivende som gir oss det vi trenger av matvarer hvert år. Det er bare for oss å kjøre og hente varene. Denne godviljen fra byens matleverandører er vi svært glade for.

 – Hva tror du Åpen Julefeiring betyr for menighetsmedlemmene som er med på arrangementet?

 – Det er ingen tvil om at det å være med på å stelle i stand til julefeiring på toppen av alt som skal gjøres til jul uansett, er en ekstra belastning. Men det må jo være en grunn for at mange likevel er med på dette år etter år. Vi setter opp en liste i gangen i kirken, der vi ber frivillige om å skrive seg på for å hjelpe til med forskjellige oppgaver, som for eksempel å være sjåfør for å hente gjester, kjøpe inn presanger som de betaler for selv, ordne med juletre, bake kaker, pynte i salen, jobbe på kjøkkenet, vaske opp etterpå og tusen andre ting. Og listene blir alltid oppfylt. Noen er med på forberedelsene før julaften, mens andre er til stede også selve julaften.

 – Det er kanskje ikke så lett å få folk til å stille opp på selve julekvelden?

 – Det har vist seg å gå bra, selv om vi noen ganger har vært litt nervøse for ikke å få nok folk. Menighetens egne har alltid stilt opp, og hvert år de seneste årene har frivillige fra byen også meldt seg til å være sammen med oss som medhjelpere på julaften. Mange av de som stiller opp på denne måten sier at de på en måte får to julaftener: Den som de er med på sammen med gjestene i Adventkirken, og en ekstra julaften de lager seg sammen med egen familie kvelden etterpå.

 Frank Johannesen, en tidligere sjømann og nå frivillig medhjelper gjennom mange år, er helt enig i at man ikke taper noe på å engasjere seg i Åpen Julaften: – Som gammel sjømann er jeg vant til både å være mye alene og å være sammen med folk. Uansett, for meg er dette bare en glede. Ingen ting kan sammenlignes med å gjøre en liten jobb for å glede medmennesker.

 – Men blir det ikke for slitsomt år etter år, Frank? Du er jo en av dem som tar i et ekstra tak!

 – Jeg tenker ikke sånn. Når jeg kommer hjem seint på julekvelden er jeg veldig fornøyd, sier Frank som ønsker at gjestene skal sitte igjen med en god følelse av at de har kost seg, og at de har lyst til å komme igjen.

 – Åpen Julaften betyr noe for mange mennesker på mange måter, supplerer Jeanette. – Det er kanskje det tiltaket som vi som menighet er mest kjent for i byen. Det har gitt oss goodwill. I tillegg til selve gjestene har vi blitt kjent med mange andre mennesker også, for eksempel Torill på Frivillighetssentralen som sender både gjester og frivillige medhjelpere til oss. Det er et samarbeid som har vært veldig viktig for oss og som vi har satt stor pris på.

 Til alle som ikke har noen å være sammen med på julaften: Hjertelig velkommen til Åpen julaften i adventkirken i Moss

 • Cafégudstjeneste: Pust i hverdagen

  En annerledes gudstjeneste fredag kveld 3. februar

  Avslappet stemning, god musikk, hyggelige mennesker og godt fellesskap rundt hyggelige småbord. Les videre

 • Finn Myklebust, pastor

  Hør talen: «For en verden som er fortvilt over virkeligheten»

  Håp i fortvilelsen

  På første side og på siste side i bibelen har du det ideelle. Imellom har du virkeligheten. Virkeligheten gjør mange fortvilet. Men bibelen forteller oss at vi ikke trenger fortvile. Les videre

  Les videre
 • Seminar – Spiritualisme i møte med bibelen

  Christian Arildsen, pastor, holder seminar om åndeverden.

  Datoer: Onsdag 9, 16, 23 og 30. november kl. 18-19.30
  Velkommen!
  Les videre

 • Utegudstjeneste

  Menighetens ungdommer stod for programmet.

  I nydelig vær og naturskjønne omgivelser, ble det feiret nattverdsgudstjeneste. Les videre

 • Talepodcast: «Forskjellen på diktat og gjenfortelling»

  Hør pastor Finn Myklebust tale Kjefter du på Gud noen gang? Hvor lenge skal jeg tåle…? Pastor Finn Myklebust utlegger budskapet i profeten Habakkuks bok. Habakkuk kjeftet på Herren: «Hvor lenge skal elendigheten vare?» Profeten våget snakke ut med Gud … Les videre